Πολιτιστικός Σύλλογος Αξού-Λιβάδας
September 8, 2009
Ετήσια Γιορτή 2010
March 10, 2010

Επιστολη 10-2-10

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΑΞΙΚΩΝ – ΛΙΒΑΔΙΑΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

«Ο ΕΤΕΑΡΧΟΣ»

Μακεδονομάχου Πραντούνα 2-10                                              Αθήνα 10/2/2010

11525 Ελληνορώσων, Αθήνα

Τηλ.- Fax : 210-6984491

(κιν. 6944387547, 6948809188)

e-mail: axos@axos.gr

Internet site: www.axos.gr


ΠΡΟΣ: 1. Τον Πρωθυπουργό

κ. Γιώργο Ανδρέα Παπανδρέου

2. Τον Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού

κ. Παύλο Γερουλάνο

3. Την Υπουργό Παιδείας Δια Βίου

Μάθησης και Θρησκευμάτων

κα  Αννα Διαμαντοπούλου

4. Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

5. Τον βουλευτή Ρεθύμνης

κ. Μανώλη  Όθωνα

6. Τη βουλευτή Ρεθύμνης

κα Όλγα Κεφαλογιάννη

7. Το Νομάρχη Ρεθύμνης

κ. Γιώργο Παπαδάκη

8. Το Δήμαρχο Δήμου Κουλούκωνα

κ. Δημήτρη Κόκκινο

9. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αξικών-Λιβαδιανών Αττικής «Ο ΕΤΕΑΡΧΟΣ» (από Αξό-Λιβάδα Μυλοποτάμου), μετά τις συνεχείς διαρρήξεις των εκκλησιών του χωριού μας, της Αξού, συνεδρίασε στις 10/2/2010. Αφού συζήτησε την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και πιστεύοντας ότι εκφράζει τους προβληματισμούς και τα συναισθήματα όχι μόνο όλων των χωριανών μας αλλά και κάθε υγιώς σκεπτόμενου Μυλοποταμίτη, αποφάσισε τα παρακάτω:

  • Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό και την αγανάκτηση μας για τις πράξεις αυτές, ιδιαίτερα όταν αναλογιστεί κανείς ότι ανάμεσα στα κλοπιμαία είναι και το τμήμα των λειψάνων του Αγίου Αθανασίου (του Αξικού), που είχε μεταφερθεί πριν από λίγα χρόνια από το Χάλκοβο της Ουκρανίας και φυλάσσονταν στην νεόκτιστη εκκλησία, που έχει ανεγερθεί, με τόσους κόπους και θυσίες, απ’ όλους τους χωριανούς, στη γενέτειρα του Αγίου, το χωριό μας, την Αξό.
  • ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ και ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ τους δράστες-ιερόσυλους και όσους κρύβονται πίσω απ’ αυτούς, γιατί, μη έχοντας ούτε ιερό ούτε όσιο, καταφεύγουν σε πράξεις που προκαλούν το κοινό αίσθημα, τα αρνητικότερα των συναισθημάτων μιας ολόκληρης κοινωνίας και την απογοήτευση κάθε σοβαρού και υγιώς σκεπτόμενου ανθρώπου για την κοινωνική αποσύνθεση της περιοχής και την έλλειψη στοιχειώδους πολιτιστικής και πολιτισμικής συνείδησης, που μοιραία οδηγεί λαούς και κοινωνίες σε επικίνδυνη παρακμή.
  • Θα ήταν βέβαια σοβαρή παράλειψη μας αν δεν καταγγέλλαμε συγχρόνως, όλους όσους με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους

α) δεν πρόλαβαν, εν τη γενέσει της, την οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά προσώπων ή μειοψηφικών ομάδων στην περιοχή του Μυλοπόταμου.

β) ανέχτηκαν, δεν απέτρεψαν ή το χειρότερο καλλιέργησαν τέτοιες συμπεριφορές  με το καταστροφικό αποτέλεσμα να δημιουργούνται λάθος πρότυπα και νοσηρά μιμητικά φαινόμενα.

γ) εγκατέλειψαν την περιοχή του Μυλοπόταμου στο έλεος της παρανομίας, χωρίς αναπτυξιακά έργα και παραγωγικές επενδύσεις, χωρίς εισοδήματα, χωρίς κατάλληλη για την περιοχή ποιοτική παιδεία, χωρίς πολιτισμική ανάπτυξη και ενδιαφέροντα για τη νέα γεννιά.

δ) δεν έσκυψαν ποτέ με σοβαρότητα και ειλικρίνεια στα προβλήματα της περιοχής και των κατοίκων της, τα κρύβαν κάτω από το χαλί και τα εκμεταλλεύονταν, με τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία του σημερινού εκρηκτικού μίγματος και τη διάλυση κάθε έννοιας δικαίου και νομιμότητας, αρχών και κανόνων.


Το χωριό μας και οι κάτοικοι του υφίστανται καθημερινά το κόστος όλων των πράξεων και των παραλείψεων, ασφυκτιούντες από την καταπίεση των όποιων, έστω λίγων, παραβατών, αλλά και την αδράνεια των όποιων αρμοδίων για τη λύση των προβλημάτων τους.

ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ και ποτέ δεν ξεχνάμε ότι το 2001 έγινε νυχτερινή αρχαιοκαπηλική ανασκαφή στις αρχαιότητες του χωριού μας με μεγάλα εκσκαπτικά μηχανήματα, οι ιδιοκτήτες των οποίων ανακαλύφτηκαν, αλλά ……….. με κατάλληλους χειρισμούς ουδέποτε είδαμε την τιμωρία τους αν και όλοι ……….. τάχα την απαιτούσαν.

Ύστερα απ’ αυτό, πως μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά οι νέοι προκλητικοί δράστες της διάρρηξης των εκκλησιών του χωριού μας;;!!


Παρόλα αυτά, εμείς θα συνεχίσουμε να απαιτούμε τη σύλληψη και την αυστηρή τιμωρία τόσο των αρχαιοκάπηλων που λυμαίνονται τις αρχαιότητες του χωριού μας όσο και των διαρρηκτών των εκκλησιών του. Επίσης δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε ευρείας έκτασης ανασκαφές για την αποκάλυψη και ανάδειξη των 4000 χρόνων αρχαιολογικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του χωριού μας.


Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ,


Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα τη σοβαρότητα των προβλημάτων που έχετε να αντιμετωπίσετε, το φόρτο εργασίας σας και την πίεση του χρόνου σας.

Όμως, θα ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μας, για τους χωριανούς μας αλλά και όλους τους Μυλοποταμίτες, αν δεχόσασταν τη θερμή πρόσκληση μας, να επισκεφθείτε το χωριό μας, την Αξό και ολόκληρη την περιοχή του Μυλοποτάμου, στα πλαίσια του πρώτου ταξιδιού σας στο νησί μας, την ΚΡΗΤΗ.

Θα ήταν πολύ μεγάλη ευκαιρία και για σας, να διαπιστώσετε από κοντά και ιδίοις όμασι ότι Μυλοπόταμος δεν σημαίνει αναγκαστικά παρανομία-παραβατικότητα αλλά και ανθρωπιά-αγώνας και πολιτισμός.

Εκτιμούμε ότι η παρουσία σας στο Μυλοπόταμο, ιδιαίτερα σ’ αυτή την πολιτική συγκυρία, θα είχε θετικά αποτελέσματα και θα σηματοδοτούσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας για όλη την περιοχή.


Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.


 

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Νίκος Ρισσάκης         Κων/νος Γ. Δαφέρμος